Viskermotor parkerer ikke.
Lagt inn av: Sven Helge Larsen (213.225.85.---)
Dato: February 09, 2006 10:18AM

Hei

Eg har fått ein 2'er på EU kontrollen. Vindusviskeren parkere ikkje.
E ganske sikker på at det e ein feilkobling rett utenfor el-motoren.
Vett nåken koss det ska se ut der i koblingane?

Hilsen V-1212 1970Old Volvos never die, they just go faster!!

Re: Viskermotor parkerer ikke.
Lagt inn av: Arnt Willy Aardal (---.bb.online.no)
Dato: February 09, 2006 12:02PM

http://www.nvak.no/misc/phorum/userimg/amazon/5elsystem/wipermotor.gif

Figurene ovenfor viser hvordan motoren til vindusviskerene er konstruert. Parkering av viskerene styres av tannhjulet (3 på tegningen øverst) som motoren driver og en kontaktplate (2) som sitter på dette.

Når motoren går med bryteren påslått får motoren strøm via bryteren og den går kontinuerlig. Når bryteren slås av skal motoren fortsette å gi inntil den har lagt ned viskerene ned til vindusrammen, og denne parkeringen styres av kontaktplaten. Når bryteren slås av får motoren fortsatt strøm fra kontaktplaten og fortsetter å gå. Kontaktplaten er i konstant kontakt med den indre kontakten (2 på den nederste figuren) og videreformidler strøm til motoren via den ytre kontakten (3). Når kontaktplaten har dreiet så langt at utsparringen kommer i stillingen til den ytre kontakten brytes strømkretsen og motoren stopper, dvs. den parkerer.

Der er sannsynlig at problemet med dine viskere ligger i denne kontaktplaten. Kontaktplaten kan ha irret, eller kontaktene som skal slepe på kontaktplaten kan være bøyd, knekket eller irret. Dette finner du ut av om du åpner lokket og ser på innmaten.

Det kan også være noe galt med ledningene til motoren, og du kan også sjekke at disse er orden og at kabelskoene er i god stand.

Figurene over viser konstruksjonen av vindusviskermotoren (Bosch) opp tom. årsmodell 68. B20 har en annen motor (Elektrolux) og en noe forskjellig konstruksjon av kontakplaten, men prinsippet er likt for begge løsningene.Oppdatert 1 gang(er). Siste gang oppdatert 10/16/2006 11:16AM av Arnt Willy Aardal.

Re: Viskermotor parkerer ikke.
Lagt inn av: stig terje moe (---.bb.online.no)
Dato: June 13, 2006 01:43AM

hei ..har en 1966 amazon.der parkerer heller ikke viskerene.skal det vere sonn? er det mulig og koble pa en trinnlos justeringsbryter for viskerhastighet pa amazon?

Re: Viskermotor parkerer ikke.
Lagt inn av: Arve Larsen (---.bb.online.no)
Dato: June 14, 2006 11:55PM

Hei,

nei det skal ikke være såpnn at viskerne ikke parkerer. Dette beskrivesd tydelig i innlegget fra AW aardal ovenfor. Sannsynligvis er det slepekontakten som er slitt, men kan også skyldes andre ting.

Vedr trinnløs justeringsbryter så finnes det, dvs det fantes i alle fall tidligere, intervallbryter som kan kobles på viskerbryteren på dashbordet. Den jeg hadde på min 1969 Hgv, det er over 30 år siden jeg kjøpte og monterte den, hadde 10 forskjellige hastigheter. Dvs alltid en hastighet som passet uansett hvor mye eller lite regn som kom.

Mvh Arve Larsen

This forum powered by Phorum.